Tongbrekers: meer dan een bron van vermaak

tongbrekers

Wie kent ze niet? De woorden of zinnen die ons over onze eigen woorden laten struikelen. De korte stukjes tekst waardoor je al eens in de slappe lach schiet. Wil je volgende keer een vrolijke noot toevoegen aan het samenzijn met vrienden? Zelfs de eenvoudigste woorden en zinnen vormen een uitdaging voor lichaam (tong in dit geval) en geest.

 

Nederlandstalige tongbrekers

Tongbrekers zijn niet altijd zinnen. Soms zijn het gewoon woorden waar je al eens over struikelt. Zo blijkt uit een onderzoek van Onze Taal dat ‘meteorologisch’ de grootste tongbreker is in de Nederlandse taal. Verder heb je nog die ellenlange woorden, met véél letters, die je bijna automatisch laten sukkelen. Het langste officiële Nederlandstalige woord telt 50 letters en is ‘aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen’. Op de 2de plaats staat het enkelvoud van dat woord en op de 3de plaats vinden we ‘arbeidsongeschiktheidsverzekeringsmaatschappij’, met 46 letters. Wist je trouwens dat er mensen bestaan met een angst voor lange woorden? Hippopotomonstrosesquippedaliofobie is de naam. Hoe kunnen die mensen nu over hun fobie vertellen? Pure pesterijen zijn het. Stel je voor dat een van mijn kinderen aan deze fobie lijdt en een spreekbeurt moet houden over angsten. Ocharme …

 

En dan heb je natuurlijk ook nog de bekende zinnen waarvan zelfs de meest bedreven sprekers in de knoop raken. Denk maar aan volgende tongbrekers (en lees ze maar luidop):

 • De kat krabt de krullen van de trap.

Een oude bekende, maar voor de meesten nog steeds moeilijk om deze zin een paar keer, en snel, na elkaar foutloos uit te spreken.

 • Kapper Knap, de knappe kapper, knipt en kapt heel knap, maar de knecht van kapper Knap, de knappe kapper, knipt en kapt nog knapper dan kapper Knap, de knappe kapper, knipt en kapt.

Dit is de moeilijkste tongbreker in de Nederlandse taal.

 • De meid snijdt recht en de knecht snijdt scheef.
 • Hij raspte het rapst geraspte kaas.
 • Als vliegen vliegen en bijen vrijen, vliegen de vliegen de vrijende bijen vliegensvlug voorbij.
 • Als een potvis in een pispot pist, heb je een pispot vol potvispis.
 • Als jouw tekkel mijn tekkel tackelt, tackelt mijn tekkel jouw tekkel terug.

 

Andere tongbrekers

De Nederlandse taal is niet de enige taal die tongbrekers heeft. In elke taal vind je wel een tongbreker die je tong in de knoop legt. Tongbrekers zijn een universeel plezier die ons eraan herinneren dat taal verraderlijk kan zijn.

 • Engels: She sells seashells by the seashore
 • Duits: Fischers Fritze fischt frische fische
 • Frans: Un chasseur sachant chasser sans son chien est un chasseur sachant.

 

Het nut van een tongbreker

Tongbrekers zijn niet alleen een bron van vermaak. Ze zijn ook een nuttig hulpmiddel, omdat ze de uitspraak, taalvaardigheden en articulatie verbeteren. Kegelcopy zet de voordelen op een rijtje.

 • Taalvaardigheid verbeteren:
  Een struikelzin vereist snel denken. Het draagt ook bij aan het vermogen om complexe zinnen en klanken vloeiend en foutloos uit te spreken.
 • Mentale uitdaging:
  Het uitspreken van een tongbreker vereist concentratie en aandacht. En dat is dan weer goed voor het trainen van je brein en het verbeteren van je verbale behendigheid.
 • Onderwijs:
  Leerkrachten gebruiken tongbrekers om taalvaardigheden op een grappige en educatieve manier te onderwijzen. De struikelzinnen helpen kinderen ook bij het ontwikkelen van het fonetisch bewustzijn.
 • Spraaktraining:
  Een tongbreker helpt acteurs, comedians … bij het ontwikkelen van duidelijkheid en vloeiendheid in hun spraak.
 • Uitspraak en articulatie verbeteren:
  Een tongbreker verplicht je om snel van de ene klank naar de andere te schakelen. Het is dan ook een nuttige oefening om de klankstructuur van een taal beter onder de knie te krijgen.

Van het plezier over het verbeteren van de uitspraak tot het stimuleren van je geheugen … Tongbrekers zijn een leuk én nuttig hulpmiddel voor kinderen en volwassenen. Het is zelfs een goed idee om een paar tongbrekers toe te voegen aan je dagelijkse routine. Zo geniet je ten volle van alle voordelen.

Recente projecten